7 Kasım 2014 Cuma

Bir Kalp Kaç Kişiyi Yaşatır?

    



    Bir kalp kaç kişiyi yaşatır?

     Bir mi? Yoksa iki mi? Olur mu hiç demeyin üç hatta dört, beş, on, on beş belki de yirmi…


     Bir can göçer gider bu dünyadan ebedi dünyaya. Ardında değeri parayla, mücevherle, çekle, senetle ödenemez, paha biçilemez şeyler bırakır. Kendisi tek vücutta bir can iken bir anda beş vücutta, altı vücutta onlarca cana dönüşür.

      Düşünsenize tedavisi mümkün olmayan bir hastalığınızın olduğunu ve elinizden – ölümü- beklemekten başka bir şey gelmediğini…

Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir.

      İzmir İl Sağlık Müdürlüğünün eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere yönelik yaptıkları bilgilendirme toplantısında ORGAN NAKLİ nin tanımı bu şekilde yapıldı. Toplantının amacı hem bilinci arttırmak hem bağışa ikna etmekti. Öyle can alıcı fotoğraflar öyle can alıcı haberler bilgiler paylaşıldı ki ya benim başıma gelirse ne yaparım demekten alıkoyamadık kendimizi.

Organlarınızı bağışladınız mı?
Yakınlarınızın organlarını bağışlar mısınız?
Çocuklarınızın organlarını bağışlar mısınız?
Size böbrek yetmezliği tanısı koyulsaydı ne yapardınız?
Yakınınızda Karaciğer yetmezliği olsaydı ne yapardınız?
Çocuğunuza kalp nakli gerekirse ne yaparsınız?

         Farkındalığı arttırmak için çeşitli sorular sordular. Sorular kolaydan zora doğruydu. İlk 3 soruya umursamaz cevap verebilme ihtimaliniz var. Fakat konu size, yakınınıza ya da çocuğunuza geldiğinde işin boyutu ciddi anlamda değişiyor. “ Aman bana ne ya! “ ya da “ Ya bağış yaptım diye beni yaralıyken kurtarmazlar da pisipisine ölürsem. Bağışlamam organ falan.”  diye düşünürken ibre sizi, en sevdiklerinizi ya da canınızdan bir parça olan çocuğunu gösterirse ne yapacaksınız? Yine bu düşünceleri taşıyor olabilecek misiniz? Ne mümkün!


Hangi Organların Nakli Yapılabilmektedir?

o  BÖBREK
o  KARACİĞER
o  KALP
o  PANKREAS
o  AKCİĞER
o  İNCE BAĞIRSAK


Hangi Dokuların Nakli Yapılabilmektedir?

o  KORNEA
o  KALP KAPAĞI
o  KEMİK
o  KAS
o  DERİ
o  TENDON
o  KIKIRDAK
o  KEMİK İLİĞİ



       Toplantı organ bağışının yasal ve dini boyutu, organ bağışının hangi hallerde kimlerden( canlıdan canlıya ya da beyin ölümü gerçeklemiş kişiden canlıya) yapıldığı, bu konudaki ülkemize ait istatiksel bilgilerle dopdolu ve gerçekten aydınlatıcıydı.

Yılda yaklaşık 1500 – 2000 kişi organ nakli beklerken hayatını kaybetmektedir.

      “Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.” şeklinde tanımlanan organ bağışı hakkında tereddütlerinizi yenin ve en yakın İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlükleri, hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri ya da Aile Hekimliklerine gidip başvurunuzu yapın.
Unutmayın !

Bağışlanan organ filizlenen candır. Ya bekleyen sen olsaydın?


Sinem Önal
 



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...